Voor kinderen / jeugd en scholen


Het weerbaarheidsprogramma Boksend Opvoeden biedt uw kind de mogelijkheid om te ervaren wat het inhoudt om met de basisemoties blij, bang, boos en verdrietig om te gaan en hoe zijn deze kunnen herkennen en beheersen.  Het boksen wordt hierbij ingezet als pedagogisch middel om in gesprek te gaan. Ook leert uw kind om te gaan met triggers zoals bijvoorbeeld: uitdagers, faalangst of andere uiteenlopende spanningen.
Door middel van bokslessen werkt uw kind aan zijn/haar persoonlijke groei. Het zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en zelfbeheersing wordt vergroot. Zo leert uw kind op een andere manier naar zichzelf, de ander en naar situaties te kijken. Boksend Opvoeden geeft uw kind handvatten om mentaal, fysiek en emotioneel sterk te zijn en om voor zowel zichzelf als voor anderen op te komen, maar ook om samen te werken en te spelen.


In de training krijg je niet alleen de basis bokstechnieken, maar wordt deze ook gekoppeld aan een doel. Bijvoorbeeld beter met je woede of angst leren omgaan. Tijdens de training werken we met leerkaarten en hartslagkaarten. Die hartslagkaarten gaan niet écht over hoe hoog je hartslag zit, maar zegt iets over hoe spannend je iets vindt of hoe boos je bent. De vraag is dan bijvoorbeeld: ‘zit je hartslag nu op 25, 50, 75 of 100 procent?’  Als de hartslag op 100% zit ben je niet meer in staat om weloverwogen keuzes te maken. Het is belangrijk om dan te gronden (voeten stevig op de grond), je ademhaling weer reguleren en te focussen. Met de aangeboden boksoefeningen wordt je zelfbewustzijn gestimuleerd. Door situaties die confronterend zijn in de training aan te bieden waarbij de hartslag wordt opgehoogd naar 75 tot 100% kan er in alle veiligheid geoefend worden om de ademhaling te controleren en terug te brengen naar 25% of 50%. Hoe vaker dit proces geoefend wordt, binnen en buiten deze training, hoe meer het zelfvertrouwen en het zelfbewustzijn groeit.

Bij een eerstvolgende vervolgtraining is er altijd een kort evaluatiemoment hoe het thuis is gegaan wat betreft de gemaakte afspraken. Wat we tijdens de bokslessen ervaren en leren over onszelf, kan uw kind thuis en/of op school toepassen. 

Ervarend leren en lichaamsgericht werken is waar Boksend Opvoeden voor staat.  Uiteraard is de veiligheid enorm belangrijk en daarom werken we nooit naar het hoofd.


De onderwerpen die in een Boksend Opvoeden training aan bod komen zijn onder andere:

  • stevig staan door gronden, ademhaling en focus
  • herkennen en ervaren van de verschillende basisemoties (blij, boos, bang en verdrietig)
  • om kunnen gaan met de verschillende basisemoties
  • herkennen van de verschillende triggers gekoppeld aan de hartslagpercentages
  • herkennen waar de spanning in je lijf zit
  • zelfbewustzijn (terugkijken op jouw gedrag en het effect daarvan op anderen)
  • zelfbeheersing


De trainingen worden nu nog individueel gegeven. Voor scholen bied ik de training zowel individueel als in groepsverband aan.
Tijdens de trainingen schep ik een veilige omgeving waar uw kind met veel plezier en uitdaging kan leren over haar/zijn lichaamshouding, gedrag, eigen kwaliteiten en die van anderen. 
De training vereist concentratie en inzet. Werken aan jezelf gaat nu eenmaal niet vanzelf.


Heb je een hulpvraag, past het middel boksen bij jou en durf jij de staredown met jezelf aan te gaan? Neem dan contact op voor een kennismaking of intake.